Training: De voordelen van intervaltraining

Als je de sportschool binnenkomt en je kijkt om je heen dan zie je veel sporters op de cardio en op de krachttoestellen. De meeste sporters doen een duurtraining op de cardio of een aantal sets op een krachttoestel voor ze verder gaan naar het volgende toestel. Natuurlijk goed dat ze allemaal in beweging zijn, maar hoe effectief is het eigenlijk?

Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van je doelstelling. Wil je rustig trainen om fit te blijven, ga dan vooral zo door. Wil je meer resultaat halen, gooi dan je training eens om. We bespreken hieronder een aantal doelstellingen en de manier hoe je hier sneller naartoe kunt werken.

Afvallen
Veel mensen die willen afvallen kiezen voor constante duurtraining, zoals hardlopen, fietsen of cardio in de sportschool. Je verbrandt dan zeker calorieën en zult ook wel wat afvallen, maar het kan sneller. Door middel van intervaltraining gaat je verbranding verder omhoog. Combineer deze conditionele intervaltraining ook eens met krachttraining. Je verbrandt dan niet alleen meer calorieën, maar traint ook je spieren, waardoor je een “strakker” figuur krijgt. Daarnaast zorgt deze extra spiermassa ook voor een hogere stofwisseling. Je verbrandt dus de hele week meer, ook terwijl je op de bank zit.

Voorbeeld: doe zoveel mogelijk push-ups, pak een zware stang en doe zoveel mogelijk rows (richtlijn is 10 herhalingen) en sluit af met 1 minuut fietsen. Fiets zo hard als je kunt! Hierna neem je ongeveer een minuut rust, waarna je de oefeningen nogmaals doet. Dit is natuurlijk te variëren met oefeningen voor andere spiergroepen.

Conditie
Door middel van intervaltraining bouw je sneller conditie op. Doordat je in de korte intensieve stukken steeds je grenzen opzoekt verbeter je je hartfunctie en spierkracht. Na deze piekbelasting ga je verder op een rustiger tempo. Ben je voldoende hersteld, dan ga je weer tot je grens. Dit kun je meerdere keren herhalen. Je zult merken dat je na een aantal trainingen steeds sneller herstelt. Je conditie is dus verbeterd. Een ander groot voordeel is dat, bij bijvoorbeeld hardlopen, je basissnelheid omhoog gaat. Door de hoge snelheid in je intervallen en je verbeterde conditie ga je in een duurtraining automatisch wat harder lopen. Loop je een keer een wedstrijd, dan zul je dus sneller over de finish komen.

Spiermassa
Voor de opbouw van spiermassa kies je natuurlijk voor krachttraining. Maar wil je meer doen in minder tijd, kies dan eens voor superset training. Je combineert hierbij 2 oefeningen met elkaar (bij voorkeur tegenliggende spiergroepen, zoals borst en rug). Bij superset training doe je een set voor de ene spiergroep, waarna je direct een andere spiergroep traint. Daarna ga je terug naar oefening 1, enzovoort. Je neemt dus geen rust tussen de sets! Als je een superset doet voor de borst en rug, dan train je eerst borst, terwijl je rugspieren rust hebben. Ga je over naar de rug, dan hebben je borstspieren weer rust. Het grote voordeel is dat je sneller door kunt trainen en dus sneller klaar bent óf natuurlijk een paar extra oefeningen kunt pakken. Voordat je dit idee afschiet, probeer het eerst eens….Arnold Schwarzenegger deed ze namelijk ook!

Sport met je verstand
We hopen dat je na het lezen van dit stuk overtuigd bent van de kracht van intervaltraining. Zorg er wel voor dat je op een goede manier begint. Bouw je trainingen rustig op. Laat je lichaam eerst een aantal weken wennen aan deze totaal andere training. Verzwaar langzaam je trainingen tot je zover bent om voluit te gaan in de intervals. Ga jij toch vol gas vanaf de eerste training, dan ben je verzekerd van veel spierpijn en vergroot je je kans op blessures. Sport dus met je verstand!

Weet je niet zo goed hoe je moet beginnen, neem dan telefonisch contact op met Dick Vlaskamp (0546-575602) of spreek hem aan in de sportschool. Succes!

Jouw idee