Recept 3: Wrap falafel

Yes, het weekend staat weer voor de deur! Een wrap met falafel wordt dan regelmatig door ons gegeten. Erg lekker en ook nog eens niet moeilijk om te maken. Okee, de eerste keer lijkt het lastig maar met de tips onderaan het recept gaat het je vast lukken. Deze wrap met falafel zit boordevol smaak en met als hoofdingrediënt de kikkererwt is het ook nog eens super healthy. De kikkererwt zit namelijk boordevol met vezels, koolhydraten, eiwitten, ijzer, B-vitaminen en mineralen.
Kikkererwten zijn in twee soorten verkrijgbaar; gedroogd en uit blik/pot. Voor het gemak kies ik voor die uit blik. De biovariant is zonder E-nummers. Gedroogde kikkererwten moet je namelijk eerst nog uren weken en koken. Bekijk het recept hieronder.
Eet smakelijk!

Ingrediënten voor de falafel
Uit 1 blik kikkererwten haal je ongeveer 13 falafel burgertjes
– 1 blik kikkererwten van 265 gram.
– 2 teentjes knoflook
– 1 ei
– 3 eetlepels quinoameel of kikkererwtenmeel
– 3 eetlepels citroensap
– 3 theelepels komijn
– 2 theelepels kurkuma
– 1 theelepel cayennepoeder
– Hand(je) verse peterselie
– Olijfolie

Overige ingrediënten:
– Wraps (meergranen of volkoren)
– Courgette
– Aubergine
– (verse) peper en zeezout

Bereiding
* Snij de courgette en aubergine in plakjes. Dit kan zowel over de lengte als in de breedte. Laat deze even liggen en dep ze droog met keukenrol. Vervolgens licht bestrijken met olijfolie en een klein beetje verse peper en zeezout erover.
* Doe alle ingrediënten van de falafel in een keukenmachine behalve de olijfolie en pers de knoflook even fijn. Vermaal de ingrediënten goed tot een pasta.
* Maak van de pasta middelgrote balletjes en druk deze iets plat.
* Bak de burgertjes goudbruin in een koekenpan met een flinke laag olijfolie. Zo worden ze iets gefrituurd.
* Grill ondertussen de courgette en de aubergine.
* Bereid de wrap volgens de verpakking en vul de wrap met de falafel, gegrilde courgette en aubergine.

Extra
1. De wrap met falafel smaakt heerlijk met de tzatzikisaus (vorige recept) zonder de knoflook of met humus. Zelf meng ik Yoghurt Griekse Stijl 0% vet met geraspte komkommer en wat verse peper.
2. De wrap kan ook vervangen worden door bijvoorbeeld een pitabroodje of Turks brood. In veel supermarkten worden volkoren pitabroodjes verkocht. Falafel smaakt ook goed in een salade.
3. De pasta voor de falafel blijft bij mij regelmatig plakken aan mijn handen. Zorg ervoor dat de pasta niet te vochtig is. Met de meel die je als ingrediënt voor de falafel gebruikt, kun je de balletjes makkelijker rollen zonder dat de pasta aan je handen blijft plakken.
4. Voor de courgette gebruik ik een kaasschaaf om dunne plakken te snijden in de lengte. Iemand een goede tip om een aubergine in dunne plakken te snijden?
5. In plaats van gegrilde courgette en aubergine kun je ook sla gebruiken.

Recept 3