Recept 2: Tzatziki

Het is mooi weer in Nederland met hoge temperaturen en daar hoort natuurlijk barbecueën bij! Erg gezellig en lekker. Wil je niet teveel ongezonde vetten binnen krijgen dan is de goede keus voor vlees en vis nog niet zo lastig. Een heerlijk biefstukje, zalm, kipsaté gaat er bij de meesten wel in, maar een stokbroodje met sausje is ook wel erg lekker. Kies in plaats van een knoflooksaus dan eens voor tzatziki saus. Makkelijk te maken en met de yoghurt Griekse Stijl 0% vet, zit er geen vet in, zijn de koolhydraten laag en de eiwitten hoog. De koolhydraten in deze yoghurt komen alleen voort uit lactose en zijn dus geen toegevoegde suikers. Lees verder voor het recept.

Ingrediënten
– 500 ml Yoghurt Griekse Stijl 0% vet
– 1 komkommer
– 4 teentjes knoflook
– Peper
– Zout
– Olijfolie
– Eventueel wat verse kruiden. Bijvoorbeeld munt of peterselie.

Bereiding
* Schil de komkommer en snij deze in de lengte door. Verwijder de zaadjes uit de komkommer. Droog de komkommer goed met keukenpapier. Rasp de komkommer in het gewenste formaat. Ik gebruik hiervoor een keukenmachine. Let er dan wel goed op dat je dit niet te lang doet. Met een grove rasp kan het ook. De komkommer moet zo droog mogelijk zijn. Anders wordt de Tzatziki waterig.
* Schep de komkommer in een schaal en voeg de Yoghurt Griekse Stijl toe. Meng het geheel.
* Pers de knoflookteentjes boven de schaal uit en voeg deze toe.
* Voeg een scheutje olijfolie toe.
* Breng de Tzatziki op smaak met peper en zout.
* Voeg wat verse kruiden toe als garnering.

— Een andere manier om de komkommer te raspen is door de komkommer in zijn geheel te raspen (eventueel met schil) en deze in een vergiet uit te knijpen totdat er geen vocht meer uit de komkommer komt.
— Maak de tzatziki zoals jij deze lekker vindt. De ingrediënten zijn richtlijnen.

Extra:
Deze Tzatziki is ook lekker op bijvoorbeeld een broodje kip (shoarma)
Zonder de knoflook is het ook een erg lekkere basis op bijvoorbeeld een wrap met kip, avocado en gegrilde courgette.

Recept 2